top of page
55db24c7-b5bc-4e98-87dd-3c8a22589193.jfif

Hjälteresan

Västerbottnisk fantasy

Fantastisk fantastik

Hjälteresan är min debutroman – en filosofisk och dråplig fantastikberättelse som tänjer på gränserna för genren.

Men det är också en bok som kan läsas på lite olika sätt. Den handlar om gubben Sigvard som befinner sig i sajveland, en sorts spegelbild av vår värld där han snabbt upptäcker att vargen Sköll är på väg att sluka solen:
 

" Solen stod som ett brinnande öga med fransar av eld på himlavalvet och efter lufsade en enorm varg. Sigvard satt rak i ryggen vilandes mot en tall med ekorren bredvid sig och badade i det röda skenet. Solen verkade ha fastnat i en evig skymning. Den kosmiska vargen närmade sig solen samtidigt som avståndet gjorde att den på något sätt ändå såg ut att stå helt stilla. Det såg mycket underligt ut." 
 

Boken är skriven delvis på dialekt men inte på ett sådant sätt att det ska vara svårbegripligt. Det är dock kanske många "pjuu" som jag beskriver som en inverterad vissling. 

 ”Vargen Sköll ska sluka solen och det är slutet för all dela” sa Sigvard och kisade mellan träden.

     Ekorren gav ifrån sig ett litet pip som skulle kunna vara en av dessa inverterade visslingar eller bara ett vanligt ekorrljud, det var ibland svårt att veta skillnaden,

     ”Nä, he se int bra ut alls det där” sa Sigvard. Han nickade mot vargen på himlen så att det inte skulle ske några missförstånd om vad det var som inte alls såg bra ut. Det blev tyst ett tag. Den röda solen hade svept in landskapet. I dunklet syntes små glimmande bär, hjortron som kapslade in de röda strålarna och gav riset ett rödaktigt sken. Sigvard fyllde lungorna med kall frisk luft och tog mod till sig.

     ”Vad i hela fridens namn ska ja göra åt de där? ” sa han.

 

Sigvard får gå igenom en hel del prövningar för att ta sig an problemet och möter också en hel del märkliga figurer under sin färd. Egentligen är det inte så mycket fantasy även om de befinner sig i någon sorts sagovärld som har drag av samisk religion, asatro och vanlig folktro.

bokbok.JPG

Omslagsillustratör: Julia Kovaleva 

Boken släpps 17 mars 2025!

TV-spel och berättarteknik

7f8cbb97-ce34-4925-a608-20eb900b9875.jfif

Om man nu inte gillar tv-spel så ska man inte bli avskräckt men jag har använt mycket av tv-spelens sätt att berätta en historia, på samma sätt som jag skapat mina karaktärer mer efter vad man kanske skulle se i en serie. Tv-spels "dramaturgin" är egentligen mest påverkad av texten "Why Adventure Games Suck And What We Can Do About It" skriven 1989 av Ron Gilbert. 

Det innebär att boken har en lite annan lunk och dialog än vad man är van vid. Mestadels för att man i gamla äventyrsspel var tvungen att guida spelaren mot korta mål så att spelaren hela tiden skulle veta vad som hände, samtidigt som den övergripande historien kan bli något helt annat. Man kan nästan läsa kapitlen som fristående noveller. 

Sen finns det så klart lite tv-spels referenser som man kanske missar om man inte är jätteintresserad av tv-spel men det är inte "ett bärande element" utan snarare en blinkling till tv-spelarna. 

Tematiskt är boken inspirerad av The Legend of Zelda: Majora's Mask, Monkey Island-serien och också Resident Evil. 

Illustratör: Yvonne Undin

Samisk religion och föreställningsvärld

34f1b53b-cef4-4074-99b5-5ad3bd0564b6.jfif

Jag kan stoltsera med 7.5 akademiska poäng i samisk religion. De samiska myterna och berättelserna har alltid intresserat mig. "Kartan" i boken är upplagd som en samisk trumma och berättelsen är uppbyggd efter samisk sagomodell. Särskilt slutet. Ett underbyggande tema är vad vi kan och får göra med berättelser och boken är också tänkt som en hyllning till den samiska berättarstilen. 

Att det sen världen är uppbyggd med en blandning av teorier om kvantfysik, lokala sagor, rena påhitt och galenskaper gör att det kanske inte automatiskt tolkas så. Men om inte berättelserna får hållas levande så kommer det att bli tomt på sidorna i boken och vi borde alla hjälpas åt med detta på de sätt vi kan. 

Illustratör: Yvonne Undin

“En av lärljugarna steg fram.
”Men förbuden”, sa han. ”Jag är ganska säker på att det var många saker som var förbjudet”
Murkel-fia svarade.
”Låtom oss söka efter förbuden i skapelsen, bland träden i skogen och i lommens skrik. Jag skulle kunna misstänka att ett överdrivet intag av rå skogssvamp skulle kunna vara något vi skulle kunna förbjuda?
Men Evert som fruktade guds straff sade.
”Hädelse. Jag ska själv gå ner i surhålet och hämta den heliga skrift. Gud kommer att skydda mig.”
Lärjungarna såg på när Evert gick ner i surhålet och efter en kvart sa Murkel-Fia.
”Vi kanske ska förbjuda att bada i surhålet också” sa Murkel-Fia och lärjungarna insåg visheten i detta

Anmäl intresse för att beställa ett signerat exemplar:

Boken släpps 17 mars 2025!

bottom of page